Hvad er en pumpebrønd og hvordan fungerer den?

En pumpebrønd opsamler spildevandet fra gulvafløbet og et eventuelt toilet i kælderen. Når pumpebrønden er fyldt, bliver spildevandet fra dit hus automatisk pumpet ud i det kommunale kloaksystem ved hjælp af en el-drevet pumpe. Man installerer en pumpebrønd, hvis afløbene i kælderen ligger for lavt i forhold til kloakken ude i vejen.

Med en pumpebrønd kan du undgå at få kloakvand op igennem afløbet i din kælder, når det regner kraftigt, og kloaksystemet ikke kan nå at lede vandet væk hurtigt nok. En pumpebrønd er den sikreste måde at undgå oversvømmelse i kælderen, da pumpebrøndens kontraventil sikrer dig mod tilbageløb og fordi en pumpebrønd kan indeholde flere dages spildevand. Når pumpebrønden er fyldt, bliver spildevand fra dit hus automatisk pumpet ud ved hjælp af en el-pumpe. På den måde slipper du for oversvømmelse i din kælder. 

Pumpebrønd til gråt eller sort spildevand

En pumpebrønd har mange anvendelser, den kan opsamle både sort og gråt spildevand, samt fjerne drænvand rund om kælderen. Forskellen mellem gråt og sort spildevand er, at gråt spildevand kommer fra gulvafløb, køkken, bad eller vask, mens sort spildevand kommer fra toiletter.

En pumpebrønd til gråt eller sort spildevand opsamler kloakvand, når det regner så kraftigt, at kloaksystemet ikke kan nå at lede vandet væk hurtigt nok. En pumpebrønd er konstrueret således, at spildevand fra kloakken ude i vejen ikke kan løbe tilbage i huset og op gennem afløbet.

Høje krav til pumpe

Der stilles høje krav til pumpebrønden, der skal pumpe spildevandet væk. Pumpen skal være mærket og godkendt til spildevand. Hvis man taler om en pumpebrønd til sort spildevand, er kravene endnu højere, da pumpen skal være godkendt til spildevand, som indeholder afføring og urin, og vores pumper opfylder alle danske krav.

Pumpebrønd til drænvand – drænpumpebrønd

Udover at en pumpebrønd kan opsamle sort eller gråt spildevand, kan den også bruges til at fjerne drænvand rundt om kælderen, hvis drænet ligger lavt i forhold til kloakledningen i vejen. Med en drænpumpebrønd kan man desuden undgå at få vand ind gennem utætte kælderydervægge og kældergulve. Pumpebrønde fungerer på den måde, at den opsamler drænvandet og pumper det over til en faskine eller kloakken.

Hvilke fordele er der ved en pumpebrønd?

  •   Du undgår at få vand fra kloakken op igennem afløb eller toiletter i kælderen.
  •   En pumpebrønd er den bedste og sikreste løsning, da den kan rumme et par dages spildevand fra dit hus.
  •   Brønden kan opsamle en del vand, så du kan i et vist omfang stadig bruge vand i kælderen, selvom det regner kraftigt, og brønden ikke kan pumpe vandet videre ud i kloakken.

Den sikreste løsning

En pumpebrønd er en perfekt løsning til dig, der har oplevet at få vand fra kloakken op gennem et toilet eller et afløb i din kælder, eller hvis du har oplevet oversvømmelse i kælderen med ildelugtende kloakvand. Den største fordel ved en pumpebrønd er, at den giver dig den bedste og sikreste løsning, da den kan rumme et par dages spildevand fra dit hus. Desuden kan brønden opsamle en del vand, så du kan i et vist omfang stadig bruge vand i kælderen, selvom det regner kraftigt, og brønden ikke kan pumpe vandet videre ud i kloakken.

Find mere information om pumpebrønde, download denne lille brochure.