Mange mennesker i Danmark har rotter – både i byerne og på landet. Hvis du har mistanke om, at du har rotter, er det vigtigt, at du får gjort noget ved det. Rotter formerer sig nemlig ekstremt hurtigt og kan være svære at komme af med. Tilmed kan de forårsage store og dyre skader på eks. dit kloaksystem og de kan smitte både dyr og mennesker med leptospirose. Sygdommen smitter gennem rottens urin, som du eller dit kæledyr kan komme i kontakt med ved f.eks. oversvømmelser.
Kontakt kommunen
Hvis du har fundet ud af, at du har rotter, skal du kontakte kommunen – både hvis du bor til leje eller er ejer. Nogle kommuner har en digital løsning, hvor du kan anmelde, at du har fået rotter eller også skal du ringe til dem. Kommunen vil derefter sende en ud, der vil bese det anmeldte. I den forbindelse vil han måske sætte rottefælder op og/eller bede dig om at foretage foranstaltninger, der kan gøre det mindre attraktivt at være rotte ved din bolig. Et eksempel på dette kunne være at fjerne et gammelt hønsehus. Derudover vil han måske foretage en såkaldt rørprøve for at undersøge, om rotterne har gnavet i kloakrørene.
Kontakt udlejer eller undersøg din forsikring
Hvis du er lejer, er det en god idé at tage fat i din udlejer, så han evt. kan få beset skaderne yderligere. Hvis du er boligens ejer, skal du tjekke, om din forsikring dækker skader forårsaget af rotter. Hvis din forsikring dækker, skal du anmelde skaden.
Få lavet en TV-inspektion
Herefter vil forsikringen højst sandsynligt sende en kloakmester ud for at lave en TV-inspektion. Inden dette er det en god idé at grave ens brønde fri, da det ellers kan være en dyr affære for kloakmesteren at grave brøndene fri. Du kan kontakte kommunen for at få dit hus’ tegninger over, hvor brøndene ligger og rørene går – hvis du ikke ved, hvor de er. Ved en TV-inspektion vil kloakmesteren putte et lille kamera ned i brønden og rundt i kloaksystemet for at få et overblik over skadens omfang. Handlingsforløbet herfra afhænger af skadens omfang og din forsikring, men kloakmesteren vil tage fat i forsikringens taksator og aftale planen fremadrettet. Herefter vil kloakmesteren kontakte dig og fortælle, hvad han har aftalt med forsikringen. Dernæst aftaler I, hvornår de kommer og udfører arbejdet.
Få monteret en rottespærre – og køb den selv
Hvis der er skader forårsaget af rotter, vil din forsikring nok kræve, at du får monteret en rottespærre. En rottespærre sættes normalt i samlebrønden, og den gør, at rotter ikke kan trænge ind i dit kloaksystem, men at dit spildevand godt kan forlade kloaksystemet. Forsikringen vil måske tilbyde dig at købe en rottespærre gennem dem, men det er oftest billigere at købe en selv. Du skal blot have rottespærren klar, når kloakmesteren kommer og udfører arbejdet, så sætter han den i.
Du kan se Oldebjergs store udvalg af rottespærrer her. Vi tilbyder altid rottespærrer til fordelagtige priser.
Du er altid velkommen til at ringe og få et uforpligtende tilbud, gode råd og vejledning på 57849023.